Cercar en aquest blog

dimecres, 17 de febrer de 2010

Una historieta per a reflexionar

He estat pensant en escriure un entrada sobre la crisi ecològica que patim i de la que no es parla.. D'aquesta crisi, que mostra la contradicció entre acumulació/creixiement i medi ambient, aportaré algunes reflexions més avant. Però indubtablment suposa i suposarà un canvi de paradigma, és a dir, un canvi de valors a tots els nivells.
Abans de les consideracions que faré al respecte del tema, em ve de gust escriure aquesta historieta que m'encanta. La podeu trobar al llibre de José Luis Sampedro i Carlos Taibo, "Conversaciones sobre política, mercado y conviencia", pag.164.

"...Cuenta la leyenda que hace unos años un grupo de misioneros se adentró en la Amazonia brasileña y se topó con un grupo de indios que hacía uso de instrumentos extremadamente primivitos para cortar leña. Los misioneros decidieron hacer un esfuerzo y regalar a aquellos indios unos cuchillos de acero inoxidable de fabricación norteamericana. Un par de años después recalaron de nuevo por aquella región y se entrevistaron con los indios. Uno de los misioneros preguntó:

-"¿ Qué tal los cuchillos?"
Y uno de los indios respondió inmediatamente:
-"Muy bien. Cortamos ahora la leña diez veces más rapido que antes."
El misionero replicó:
-"¡Estaréis entonces produciendo diez veces más leña que antes!"
El indio respondió perplejo:
-"No. Cortamos la misma cantidad de leña que antes, sólo que ahora disfrutamos de diez veces más tiempo para acer aquello que realmente nos gusta."

2 comentaris:

Dking ha dit...

No deixa de ser interesant com a literatura, però massa llarg de la realitat, i me pareix a mi que molt més lluny del que ens depararà el futur. Sabràs bé que perteneix al denominat mite del "buen salvaje"... i que adoptat per un ramal dels ecologistes, creuen en un equilibri entre natura i ser humà que mai ha existit. En eixe sentit sóc un poc Leviatanero... i si el home no respeta al home, menys respetarà la natura, a no ser que guanye diners per fer-ho ;)

Ignasi ha dit...

Ho vaig penjar abans d'anar-me'n a bilbao, amb la intenció de reflexionar sobre la economia ecològica i com la economia clàssica o mecanicista està en la base dels problemes d'esgotament de recuros, canvi climàtic, deforestació, etc. Així que aquesta semtana intentaré escriure'l.
Dking, potser massa atrevit dir-ho però la conclussió de l'escrit que faré és la següent: tot sistema econòmic, i de valors, culturals, etc, basat en l'acumulació constant i el mite del creixement infinit(diga-li capitalisme, diga-li capitalisme d'estat com el de l'URSS) està abocat més llarg o més promte a una crisi ecològica i de sostenibilitat. Per a fer esta afirmació em base sobretot en Georgescu Roegen, que en el pròxim pots ho detallaré més.
A partir d'ací, em ve la gran contradicció entre el que tu dius, que ho comparteix, i la necessitat de trobar un equilibri entre la patxamana i les activitats de l'èsser humà. Pense que al pas que anem, acabarem en 2,3,4... generacions prou perjudicats...